De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) helpt bij het gezond en veilig opgroeien van kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit doet de JGZ op het consultatiebureau, op school en in de wijk. Iedere school heeft een eigen JGZ-team, bestaande uit een doktersassistent, een jeugdverpleegkundige en jeugdarts.
Standaard onderzoeken
Op het voortgezet onderwijs krijgen jongeren twee standaard onderzoeken, één in de onderbouw en één in de bovenbouw. De onderzoeken gaan over gezondheid, gevoelens, leefgewoonten, school en vrije tijd.
De coach laat in de klas een filmpje zien. Daarna vullen de jongeren een digitale vragenlijst in, de Check. Jongeren kunnen hierin laten weten over welke onderwerpen zij meer willen weten. In de onderbouw en ook in de bovenbouw van het vmbo krijgt iedere jongere een gesprek. Ook wordt de jongere gewogen en gemeten. Jongeren kunnen ook zelf vragen stellen.
In de bovenbouw op mavo-havo-vwo hangt het van de antwoorden af of JGZ een jongere ziet. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige nodigt jongeren uit als er vragen of bijzonderheden zijn. De nadruk van het onderzoek ligt op hoe het met de jongere gaat.
Ouders/verzorgers zijn bij de onderzoeken niet aanwezig. Ouders/verzorgers en coaches kunnen telefonisch of per e-mail laten weten of ze vragen of bijzonderheden hebben. Dit kan gaan over de gezondheid, emoties, relaties, seks, alcohol & drugs of een ander onderwerp. JGZ neemt dit mee in het onderzoek.
Spreekuren
Zijn er bijzonderheden of vragen dan kan er altijd een afspraak gemaakt worden bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Dit is mogelijk voor jongeren uit alle klassen van de school. Aanmelding voor het spreekuur kan gedaan worden door de jongere zelf, zijn/haar ouder(s), als ook door school of de coach.
Nog vragen of een afspraak maken?
- kijk voor meer info op https://ggdgm.nl/jongeren-12-18-jaar,
- kijk op JouwGGD.nl (website met informatie voor jongeren),
- stuur een e-mail naar ggd@vggm.nl of
- bel op werkdagen tussen 9.00-12.00u en 13.00-17.00u naar tel: 088-3556000.