Mads Wolters uit 5 vwo mocht in maart 2025 naar Straatsburg voor een unieke ervaring: een week lang debatteren als een echte Europarlementariër! Samen met andere Nederlandse en Europese leerlingen dook hij in politieke vraagstukken en werkte hij aan oplossingen voor de toekomst van Europa.
MEP staat voor Model European Parliament. Het is een educatief programma waarin middelbare scholieren in de rol van Europarlementariërs stappen. Ze debatteren over actuele Europese vraagstukken en ervaren hoe besluitvorming binnen de EU werkt. Dit jaar zijn er bijeenkomsten in Straatsburg, Madrid en Brussel.
Mevrouw Kienhuis als motivator
Door het vak maatschappijleer begon voor Mads de bal te rollen: “Tijdens de lessen van mevrouw Kienhuis discussieerden we vaak. En ze vond dat ik er goed in was.” Gisela Kienhuis, docent maatschappijleer en- wetenschappen, motiveerde Mads om mee te doen aan de regionale variant van MEP. Mads: “Tja, en die regionale week was zo ontzettend leuk, dat ik écht door wilde naar de nationale variant! En mevrouw Kienhuis bleef me motiveren om mijn doel te bereiken en deel te nemen aan de internationale MEP in Straatsburg. En dat is dus gelukt.”
Migratie
Iedere commissie, bestaande uit twaalf afgevaardigden van diverse landen, behandelde deze week een vraagstuk. De commissie van Mads ging aan de gang met het vraagstuk migratie om hier uiteindelijk een resolutie voor te schrijven. Mads: “De eerste dagen ben je met je commissie bezig om je resolutie te schrijven. Naast dat we zelf informatie zochten en onderling discussieerden, kregen we ook input van een professor van Stanford University. Hij is gespecialiseerd in het onderwerp migratie. Met al deze input schreven we onze resolutie.”
Strak in het pak
En toen kwam op donderdag het leukste deel! “We gingen naar het gebouw van de Europese Unie voor de Algemene Vergadering. Daar werd het écht! Pak aan, door beveiliging heen, naar een zaal zoals de Tweede Kamer,” vertelt Mads. “We moesten onze resoluties verdedigen. Soms ook best lastig omdat het in het Engels moest.”
Bezoek aan de ambassade
De Nederlandse delegatie ging op bezoek bij de Permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Raad van Europa. Mads: “We gingen in gesprek met Tanja Gonggrijp, de permanent vertegenwoordiger voor Nederland, over hoe zij tegen bepaalde zaken aankeek. Het was een heel leuk en open gesprek en dat vond ik heel bijzonder. Het was formeel maar niet stijf. Behalve dan dat de butler de chips in een porseleinen bakje bracht, met het Nederlands wapen op de bodem.”
Vrije tijd
Naast alle verplichtingen, zoals een speurtocht langs alle locaties van het Europees Parlement, een Franstalige toespraak in de regionale raadszaal van Straatsburg en een lobbysessie in het Europees gebouw voor Jongeren, was er ook tijd voor ontspanning. De anekdotes van Mads vliegen je om de oren: “Natuurlijk was het Nederlandse optreden tijdens de bonte avond het leukst. Van Hollandse Hits en Kinderen voor Kinderen tot uit volle borst het volkslied zingen en natuurlijk de polonaise. Hoe Nederlands en gezellig wil je het hebben!”
Toekomst
Veel deelnemers van MEP willen ‘later’ de politiek in of iets doen met internationale relaties. Mads niet: “Ik vind discussiëren gewoon heel leuk. En volgens mij ben ik er ook wel goed in. Voor mij was het echt een hele toffe, schoolloze week waarin ik heel veel mensen heb leren kennen.”
Ander culturen, maar toch zijn we hetzelfde
“De leukste momenten zijn toch de momenten dat we met de jongeren onderling zijn. Je maakt samen lol, discussieert met elkaar en als je open staat voor de ander, krijg je hele toffe ontmoetingen.” vertelt Mads. “En je leert onderwerpen ook van een andere kant te bekijken, op een heel natuurlijke manier. Met zo’n 130 jongeren uit meer dan 20 landen aanwezig was dat ook niet zo gek. Maar uiteindelijk merk je toch dat, ondanks alle verschillende culturen, iedereen toch hetzelfde is.”
Mads begon bij MEP Gelderland, rolde door naar MEP Nationaal in Den Haag en stond dus nu op het internationale podium! We zijn supertrots dat hij zover is gekomen!