Vwo staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Dat nemen we op het OBC heel letterlijk. Fasten your seatbelts!

Omdat we dat ‘voorbereiden’ heel serieus nemen, zorgen we ervoor dat jij straks een vliegende start hebt op de universiteit.

Pre-academische houding

Hoe? Door jou een pre-academische houding aan te leren. Je verwondert je, stelt vragen, leert verbanden zien, wilt dingen begrijpen en uitzoeken. Je bent nieuwsgierig, creatief en kritisch. Je leert verschillende onderzoeksvaardigheden zoals het formuleren van goede onderzoeksvragen, informatievaardigheden, presenteren, interviewen, enquêteren en experimenteren. Dit doen we ook door praktisch bezig te zijn en zelf op onderzoek uit te gaan in bijvoorbeeld de Bemmelse Waard.

Wetenschapsoriëntatie

Op het vwo krijg je het vak Wetenschapsoriëntatie. Tijdens deze lessen wordt aandacht besteed aan:

  1. De geschiedenis van de wetenschap: de grote namen uit de geschiedenis van de wetenschap komen hier aan bod. Denk bijvoorbeeld aan Copernicus die de zon en niet de aarde centraal stelde in het universum of Newton over de aantrekking tussen voorwerpen door de zwaartekracht. Maar ook de grote verhalen zoals ecologie en evolutie.
  2. Hoe wordt wetenschappelijke kennis gebruikt? Hoe wordt wetenschappelijke kennis toegepast in bijvoorbeeld de technologie, de gezondheidszorg en de ruimtelijke inrichting?
  3. Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van wetenschappelijke kennis? Hoe weet je of iets waar is? Wat voor soorten fouten kunnen er in een experiment worden gemaakt? Waar moet je op letten bij het raadplegen en vertrouwen van een bron?
  4. Hoe beïnvloeden samenleving en wetenschap elkaar? De ontwikkeling van ICT en het gebruik van social media beïnvloeden bijv. verkiezingscampagnes. Omgekeerd kunnen door maatschappelijke ontwikkelingen nieuwe onderzoeken starten zoals onderzoek rondom het energievraagstuk of de voedselvoorziening.
  5. Mag alles wat kan? Hierbij gaat het om ethische vragen: mogen we sportprestaties met medicijnen verbeteren?

Keuzeprogramma

Naast het vaste programma bieden we in vwo 1, 2 en 3 een aantrekkelijk keuzeprogramma op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, landen, kunst en cultuur. Tijdens deze lessen stimuleren we jouw onderzoekende houding zoals we die vaak zien bij vwo-leerlingen. Je bent ook praktisch bezig door iets te ontwerpen, te ontwikkelen en het vervolgens ook te bouwen. Vaak word je geholpen door allerlei experts uit de samenleving zoals een technologisch bedrijf of architect. Gaaf toch?